Hoe werkt EV Autocharge? | Automatische autorisatie en start van het opladen van elektrische voertuigen

Hoe-werkt-ev-autocharge-autorisatie
Credits aan  :  Open Fast Charging Alliance  (OFA) - Consortium van toonaangevende snellaadoperators in Europa, dat het AutoCharge-mechanisme, het protocolschema en alle uitleg voor dit artikel heeft geformuleerd.


Wat is AutoCharge voor elektrische voertuigen?

AutoCharge is een mechanisme voor het autoriseren van het opladen van elektrische voertuigen op basis van een voertuig-ID. Het is gemakkelijk voor een  elektricien om zijn auto op de lader aan te sluiten en de lader automatisch te laten autoriseren,  zodat het laadproces wel of niet kan starten. 

Hieronder vindt u de eenvoudige bedieningsvolgorde vanuit het perspectief van de EV-bestuurder:

1. Een bestuurder komt naar een laadstation en verbindt het.
2. Het laadproces begint onmiddellijk en de bestuurder kan lopen.
3. De betaling wordt op de achtergrond verwerkt via zijn reguliere contract met de aanbieder


Hoe werkt AutoCharge?

Automatisch laden is technisch heel eenvoudig: de autorisatie is gebaseerd op het laadstation, dat een duidelijke identificatie van het voertuig toont wanneer de connector wordt geplaatst. Er is nog steeds geen overeenstemming over een uniform voertuig-ID, maar veel voertuigen hebben een MAC-adres (Media Access) toegewezen, zoals elk apparaat dat op internet is aangesloten.
Hoe-werkt-ev-autocharge-autorisatie

Hierboven ziet u een schematische weergave van de implementatie voor automatisch laden op basis van OCPP-opdrachten (Open Charge Point Protocol). Raadpleeg de volgende nummering met behulp van de bovenstaande opdrachtvolgorde.
  1. De bestuurder verbindt zijn elektrische voertuig met het laadstation door de laadkabel aan te  sluiten.
  2. Het elektrische voertuig stuurt zijn  MAC-adres naar het laadstation  .
  3. Het laadstation  verzendt  het MAC-adres dat door het elektrische voertuig is ontvangen   naar het CSMS met behulp van het "  autorisatieverzoek" van  OCPP  .
  4. De CSMS  leest  vervolgens  het MAC-adres  van het ontvangen OCPP-autorisatieverzoek en controleert of het MAC-adres overeenkomt met een witte lijst van de MAC-adressen van het elektrische voertuig.
  5. Als het gelezen  MAC-adres overeenkomt met de  door CPO / EMP goedgekeurde witte lijst   ->  start het laadproces.  • Als er geen overeenkomst is  , slaat de CSMS het MAC-adres op en  weigert de autorisatie.  In het weigerbericht meldt het laadstation de gebruiker dat hij het elektrische voertuig  moet autoriseren  met behulp van een van de andere beschikbare methoden, zoals de  RFID-kaart of de smartphone-app, zodat de gebruiker de volgende keer AutoCharge kan gebruiken. 


Zo krijgt u voor het eerst autorisatie:

Als een bestuurder zijn auto voor het eerst  te sluiten  zijn wil  voertuig-ID mag niet worden bekend bij het centrale systeem  . In dit geval moet de voertuig-ID door het centrale systeem worden opgeslagen, zodat deze later aan de gebruikersaccount kan worden gekoppeld:  Zoals u hierboven kunt zien, wordt de voertuig-ID door het centrale systeem opgeslagen en, in geval van succesvolle autorisatie, met behulp van een andere methode en één Succesvol opladen Operator Oplaadsessie U kunt contact opnemen met de gebruiker om te vragen of hij de voertuig-ID aan zijn account wil koppelen en AutoCharge inschakelen voor toekomstige laadsessies. 

OteOpmerking: het  OCPP-protocol heeft geen opdracht waarmee het voertuig-ID aan een bestaand gebruikersaccount kan worden gekoppeld. Daarom  moet dit worden gedaan via een ander communicatiekanaal, b.v. B. via een webapplicatie, een telefoonapplicatie, een telefoon met een servicemedewerker, etc.

Hoe-werkt-ev-autocharge-autorisatie



Hoe het opladen te stoppen met Autocharge

Elke toegestane methode kan worden gebruikt om een ​​laadsessie te stoppen die is gestart door AutoCharge, op voorwaarde dat deze wordt
ondersteund en correct wordt geïmplementeerd door het laadstation en het centrale systeem. Bijvoorbeeld:  stop door een voertuig, externe stop door de gebruiker, lokale stop  (geautoriseerd of niet, afhankelijk van de instellingen en toepassing) door een gebruiker, etc.



Dit is hoe het werkt met conventionele autorisatiemethoden

Twee belangrijke autorisatiemethoden worden momenteel gebruikt voor het opladen:

1.  Via  een RFID  -kaartlezer ingebouwd in een oplader  .
2. Remote Machtiging, als de gebruiker een heeft  telefoon - App, een SMS - code, een QR - code - scanning, enz.  Wordt Authorized  .
(met andere woorden, via een ander kanaal dan het communicatiekanaal van de lader).

In het geval van automatische opwaardering moet er altijd een andere (primaire of initiële) autorisatiemethode zijn, namelijk een van de bovenstaande. Als de autorisatie via de voertuig-ID niet succesvol is, mag de lader niet aangeven dat de autorisatie is mislukt, maar moet hij wachten op een andere autorisatiemethode. Anders zou dit leiden tot een slechte gebruikerservaring: het bericht "autorisatiefout" kan verschijnen telkens wanneer de bestuurder de stekker in een auto steekt.



Zo simpel is het, zijn er nadelen?

Autocharge moet een eenvoudige en snelle manier zijn om een ​​zeer gebruiksvriendelijke bewerking te implementeren. In de toekomst zullen er waarschijnlijk enkele beperkingen zijn. Autocharge werkt momenteel  alleen met op CCS  gebaseerde voertuigen. Echter CHAdeMO kunnen ook gemakkelijk een auto-ID of MAC-adres in de mededeling  bevatten  .

Het is absoluut veiliger dan RFID  omdat u het MAC-adres niet gemakkelijk kunt kopiëren of simuleren, terwijl een RFID-kaart heel gemakkelijk te kopiëren is. Als er misbruik is, kan dit na enige tijd worden herkend door de backoffice van de operator en kan de toegang worden geweigerd. De waarschijnlijkheid van dit scenario weegt waarschijnlijk niet op tegen de voordelen van het snel introduceren van een dergelijke bestuurdervriendelijke functie.


AutoCharge is niet hetzelfde als ISO 15118 Plug & Charge (PnC)

Last but not least: het AutoCharge-mechanisme dat hier wordt uitgelegd, is niet identiek aan ISO 15118 Plug & Charge (PnC).

Zowel AutoCharge als ISO 15118 Plug & Charge (PnC) bieden dezelfde gebruikerservaring  (het opladen begint zodra de EV is aangesloten). Deze twee benaderingen verschillen echter drastisch in hun   onderliggende beveiliging en complexiteit  .

Fastned   (Nederland),   Sodetrel   (Frankrijk),   Smatrics   (Oostenrijk),   Grønn Kontakt   (Noorwegen) en   GOtthard FASTcharge  (Zwitserland) zijn enkele van de toonaangevende snellaadoperators (in de EU) die Autocharge hebben geïmplementeerd. Sommige delen van het automatische laadmechanisme kunnen ook ISO15118 gebruiken voor EV-EVSE-communicatie. maar is anders dan PnC.


Ik hoop dat dit artikel je een goede introductie heeft gegeven over hoe AutoCharge werkt: automatisch starten van het opladen en autorisatie van elektrische voertuigen. Voor meer informatie en vragen, stuur een email of reactie.

No comments

Powered by Blogger.