Vereenvoudigde gids voor Eichrecht-conformiteit I Duitse kalibratiewet voor het opladen van elektrische voertuigen
Gewend aan benzinestations met een transparante en begrijpelijke weergave van: de hoeveelheid gepompte brandstof, de prijs per liter en het totale verbruik in elke tankbeurt, is het vanzelfsprekend dat een gewone EV-bestuurder hetzelfde transparantieniveau verwacht terwijl hij zijn elektrisch voertuig ook.
De bestaande hardware, softwaresystemen en voorschriften van het laadstation waren echter niet voorbereid op zo'n gedetailleerde transparante facturering per laadsessie. Met dank aan Duitsland, die het voortouw nam bij het naar voren brengen van de transparantie via de Eichrecht meet- en kalibratiewet, als een wijziging van de meet- en verificatiewet (Mess und Eichgesetz / MessEG) en de meet- en verificatieverordening (Mess- und Eichverordnung / MessEV).Eichrecht - in één oogopslag:
➤ Pure time-tarieven (facturering per minuut) en forfaitaire sessiekosten per laadproces (facturering per sessie) zijn niet langer toegestaan: exploitanten van laadpunten zijn verplicht hun klanten alleen te factureren voor de KWh-elektriciteit die tijdens een laadsessie wordt verbruikt.➤ Volledig gereguleerde kalibratie en end-to-end gegevensbeveiliging van laadgegevens : dit betekent dat de laadstations over de volledig gekalibreerde KWh-meetmeters beschikken en de gebruiker een betrouwbare, betrouwbare transactie moeten garanderen, in overeenstemming met de vereisten van de Duitse wetgeving .
Kortom, de Duitse Eichrecht wil dat de laadpaal / stations eruit zien als hun tegenhangers - benzinestations, waar u alleen betaalt voor wat u verbruikt (per liter brandstof) en waar u in realtime kunt zien wat u per brandstof heeft verbruikt sessie.
Hoe werkt Eichrecht - Mess und Eichgesetz?
De Eichrecht-kalibratiewet verplicht dat de KWh-meetmeter die wordt gebruikt voor facturering periodiek moet worden gekalibreerd en zichtbaar moet zijn voor de klant (EV-bestuurder).De klant moet dezelfde KWh-waarde ook kunnen verifiëren bij een web / app / IT-interface van een derde partij (bijvoorbeeld: Transperanz-software van SAFE Initiative) die in overeenstemming is met de Eichrecht-wetgeving - met behulp van de QR-code die beschikbaar is bij het laadstation . Dit zorgt ervoor dat de EV-bestuurder op betrouwbare wijze kan controleren hoeveel elektriciteit hij op welk tijdstip en tegen welke prijs heeft verbruikt.
Zonder diep op details in te gaan , geeft het onderstaande diagram een vereenvoudigde weergave van wat Eichrecht voor een gewone EV-bestuurder betekent en hoe de transparantie van de gegevens is beveiligd.
Wat betekent Eichrecht voor thuisladen
Thuisladen kan een van de onderstaande scenario's zijn:1. Persoonlijke auto - opladen op persoonlijk laadstation - aangesloten op een enkele meterkast:
Als u uw eigen EV oplaadt met behulp van uw persoonlijke wallbox, die is aangesloten op uw eigen huishoudelijke meter, heeft u geen Eichrecht-conform laadstation nodig. Het station hoeft zelfs geen MID (meetinstrumentenrichtlijn) gecertificeerde meter te hebben. In dit geval wordt het EV-laadstation beschouwd als een ander huishoudelijk apparaat (zoals kookplaat, oven, verwarming ... enz.).2. Bedrijfswagen - opladen op persoonlijk laadstation - aangesloten op een enkele meterkast:
Als u uw bedrijf geleasde EV oplaadt via uw thuismuurdoos, volstaat het om een laadstation te kopen met een MID-gecertificeerde meter - om de vergoedingen bij uw werkgever te vergoeden.Als er echter meer dan één elektrische auto wordt opgeladen in uw wallbox (zelfs af en toe), bijvoorbeeld als uw familieleden of kennissen ook opladen op dit laadstation wanneer ze bezoeken, hangt het allemaal af van het bewijs dat de werkgever u kan vragen. Raadpleeg dus altijd de voorwaarden van uw werkgever voor terugbetaling.
Wat betekent Eichrecht voor het opladen van bedrijven / werkplekken
Bedrijf / werkplek opladen kan een van de onderstaande scenario's zijn:1. Werknemer opladen op bedrijfslocatie
Als een werkgever kosteloos laadinfrastructuur voor zijn werknemer aanbiedt, hoeven de laadstations op kantoor niet Eichrecht-conform te zijn. Dit is anders als de werknemer moet betalen voor het opladen van zijn / haar elektrische voertuig op de parkeerplaats van het kantoor. Vervolgens moet de werkgever laadstations installeren die moeten voldoen aan de vereisten van de Eichrecht-kalibratiewet.2. Bezoekers opladen op bedrijfslocatie
Als een externe klant of bezoeker op de kantoorlocatie kosten in rekening brengt, moeten deze laadstations voldoen aan Eichrecht. In dat geval worden deze stations als een "openbaar" station beschouwd, wat betekent dat het ook noodzakelijk is om aan alle eisen van een openbaar station te voldoen, zoals de prijsinformatie-voorschriften ook moeten worden nageleefd !.3. Poolvoertuigen laden op de bedrijfslocatie
Het laden van poolvoertuigen is meestal gratis omdat ze aan geen enkele gebruiker zijn gekoppeld en het moeilijk is om vergoedingen te factureren / verwerken. Maar in het geval dat een gebruiker wordt toegewezen en moet worden gefactureerd, zijn de voorschriften volledig intern, tot aan het belastingaangiftesysteem van het bedrijf om te beslissen wat voor soort bewijsmateriaal ze aan de belastingdienst willen leveren.Wat betekent Eichrecht voor publiek / semi-publiek opladen
Openbare EV-laadinfrastructuren (bijvoorbeeld: gemeentelijk straatladen) en semi-openbare laadstations (bijvoorbeeld: geïnstalleerd in supermarkten, winkelcentra en soortgelijke locaties) waar het opladen wordt gefactureerd, moeten voldoen aan alle vereisten van Eichrecht - Mess und Eichgesetz.Onderliggende ontwerpprincipes van Eichrecht-conformiteit
Hieronder staan de ontwerpprincipes van Mess und Eichgesetz, die zijn ontwikkeld om prijstransparantie en klantbescherming toe te voegen.
1. Vertrouwelijkheid: de waarde van de meetwaarde (KWh) moet correct worden gemeten door een (periodiek) gekalibreerd meetapparaat volgens de regelgeving. Dit is iets vergelijkbaars met elk benzinestation dat regelmatig wordt geïnspecteerd door de nationale kalibratieautoriteit.
2. Integriteit: de inhoud van een op afstand verzonden bericht (kostenverbruiksgegevens) met meetwaarden kan niet ongemerkt worden vervalst. Dit betekent dat de end-to-end communicatie van het laadstation naar E-Mobility provider (EMP) facturering volledig beveiligd is.
3. Authenticiteit: een bericht met meetwaarden kan zonder twijfel worden toegewezen aan een specifieke gegevensbron na de overdracht op afstand. Dit betekent dat elk bericht (laadgegevens) een unieke identificatie van het bijbehorende laadpunt of meter moet bevatten.
4. toerekenbaarheid:Een bericht met meetwaarden na verzending op afstand kan zonder twijfel worden toegewezen aan de persoon die een factuurschuld heeft veroorzaakt in verband met de meting. Dit betekent dat het bericht de identificatie van de klant moet bevatten en bij twijfel moet worden gecontroleerd.
5. Beschikbaarheid: een bericht met meetwaarden moet beschikbaar zijn voor de contractanten van de transactie totdat het proces, inclusief de wederzijdse betaling van de factuurschuld, definitief is voltooid. Dit betekent dat de klant op elk moment toegang moet hebben tot de gegevens tot het einde van de bezwaarperiode.
Hoe wordt Eichrecht-conformiteit gereguleerd?
Meet- en verificatie-verordening (Mess- und Eichverordnung / MessEV) legt richtlijnen en vereisten vast voor de Eichrecht-conformiteit en stelt het National Metrology Institute of Germany (PTB) in staat om te zorgen voor het typetest- en patroongoedkeuringsproces. Dienovereenkomstig wijst de PTB 16 lokale controlemeetbureaus in elk van de deelstaten toe voor markttoezicht met lokale inspectie-instellingen.
Wanneer trad Eichrecht in werking?
De Eichrecht-kalibratiewet is niet nieuw; de wijziging van de meet- en verificatiewet (Mess- und Eichrechtsgesetz) werd van kracht op 1 januari 2015. Tot begin vorig jaar (2019) waren er echter slechts drie hardwarefabrikanten van laadstations goedgekeurd voor conformiteit met Eichrecht.
Omdat we nu veel laadstationhardware hebben, heeft Eichtrecht de goedkeuring van PTB / VDE gekregen; en veel CPO-platforms hebben de nodige IT-architectuur geïmplementeerd, dit jaar wordt 2020 een jaar waarin Eichrecht-stations worden geïnstalleerd en geëxploiteerd door heel Duitsland.
Om de meetnauwkeurigheid en traceerbaarheid van gegevens te garanderen, moest de hele meetketen en gegevenswaardetransmissie opnieuw worden ontworpen, wat een enorme verandering in het hele eMobility-ecosysteem vereiste, te beginnen met het gebruik van het oplaadpunt hardware voor eMobility-provider backoffice-communicatie en facturering. Daarnaast waren er ook zoveel onduidelijkheden over de wetgeving en goedkeuringsprocessen.
Zowel DC- als inductieve laadprocessen omvatten een rectificatie van de wisselstroom in gelijkstroom (AC-naar-DC) met verliezen. Deze verliezen kunnen minimaal zijn met hogere efficiëntie AC-DC conversiemodules, maar verlies is verlies; als de klant ervoor moet betalen of niet, is de open vraag !.
Ten tweede, het meest impactvol is het verlies in het laadmedium. Kabelverliezen kunnen aanzienlijk zijn bij krachtige DC-opladers (wat ook moeilijk te schatten is omdat DC-laden nooit tijdens dezelfde laadsnelheid gebeurt met dezelfde laadsnelheid). Dit gemiddelde verlies zal nog groter zijn bij inductief laden (vooral als het voertuig niet optimaal boven de primaire spoel is geplaatst).
💡 In dit verband moet ook worden verduidelijkt waar de meting voor facturering moet plaatsvinden. Dit is relevant omdat het een directe impact heeft op de vragen welke hoeveelheid energie aan de klant kan worden gefactureerd en wie de verliezen moet dragen.
De Eichrecht-kalibratiewet geeft een duidelijke indicatie dat de DC-voeding die aan de EV wordt geleverd moet worden gefactureerd; dus kunnen dus de DC-stations verbieden die nog steeds AC-meetmeters gebruiken. Voorheen was het gebruik van een AC-meter toegestaan als een korting van 20 procent werd afgetrokken van de gemeten waarde. Maar ik denk dat deze bepaling ook is beëindigd (of binnenkort zal eindigen).
Vanaf vandaag is het echter nog steeds niet duidelijk hoe te zwerven tussen twee Eichrecht-conforme stations / EMP's. Hoewel de Eichrecht-architectuur gegevensuitwisseling via roamingplatforms ondersteunt (bijvoorbeeld: Hubject), met behulp van het Open Charge Point Interface-protocol (OICP), geeft het huidige PTB-onderzoeksproces niet de vereisten met betrekking tot verbinding met externe roaming-systemen.
Waarom was er zoveel vertraging? Is de implementatie van Eichrecht complex?
Ja, hoewel de betrokken technologieën (zoals KWh-meterkalibratie, Public-Key-Infrastructure (PKI) al in gebruik zijn in telecom, banken en andere industrieën), was de implementatie van Eichrecht voor het opladen van elektrische voertuigen niet eenvoudig, duurde bijna 4 jaar om op grote schaal uit te rollen.Om de meetnauwkeurigheid en traceerbaarheid van gegevens te garanderen, moest de hele meetketen en gegevenswaardetransmissie opnieuw worden ontworpen, wat een enorme verandering in het hele eMobility-ecosysteem vereiste, te beginnen met het gebruik van het oplaadpunt hardware voor eMobility-provider backoffice-communicatie en facturering. Daarnaast waren er ook zoveel onduidelijkheden over de wetgeving en goedkeuringsprocessen.
Waarom is Eichrecht niet klaar voor DC & Wireless (inductief) opladen?
Compleo verwacht Eichrecht-conforme DC-stations te lanceren in februari / maart-2020, maar vanaf vandaag zijn er geen Eichrecht-conforme DC-snellaadstations en inductief laden. Hoewel beide totaal verschillende technologieën zijn, is de onderliggende reden die de implementatie van Eichrecht blokkeert dezelfde - het energieverlies tijdens het opladen.Zowel DC- als inductieve laadprocessen omvatten een rectificatie van de wisselstroom in gelijkstroom (AC-naar-DC) met verliezen. Deze verliezen kunnen minimaal zijn met hogere efficiëntie AC-DC conversiemodules, maar verlies is verlies; als de klant ervoor moet betalen of niet, is de open vraag !.
Ten tweede, het meest impactvol is het verlies in het laadmedium. Kabelverliezen kunnen aanzienlijk zijn bij krachtige DC-opladers (wat ook moeilijk te schatten is omdat DC-laden nooit tijdens dezelfde laadsnelheid gebeurt met dezelfde laadsnelheid). Dit gemiddelde verlies zal nog groter zijn bij inductief laden (vooral als het voertuig niet optimaal boven de primaire spoel is geplaatst).
💡 In dit verband moet ook worden verduidelijkt waar de meting voor facturering moet plaatsvinden. Dit is relevant omdat het een directe impact heeft op de vragen welke hoeveelheid energie aan de klant kan worden gefactureerd en wie de verliezen moet dragen.
De Eichrecht-kalibratiewet geeft een duidelijke indicatie dat de DC-voeding die aan de EV wordt geleverd moet worden gefactureerd; dus kunnen dus de DC-stations verbieden die nog steeds AC-meetmeters gebruiken. Voorheen was het gebruik van een AC-meter toegestaan als een korting van 20 procent werd afgetrokken van de gemeten waarde. Maar ik denk dat deze bepaling ook is beëindigd (of binnenkort zal eindigen).
eRoaming-uitdagingen voor de implementatie van Eichrecht
Implementatie van Eichrecht (welke technologie dan ook) wordt pas volledig succesvol als het op grote schaal wordt uitgerold en daarom is het belangrijk dat alle CPO's en EMP's samenwerken om e-roaming mogelijk te maken. (lees ook: Wat is eRoaming en waarom dit van cruciaal belang is voor de groei van de interoperabiliteit van eMobility ).Vanaf vandaag is het echter nog steeds niet duidelijk hoe te zwerven tussen twee Eichrecht-conforme stations / EMP's. Hoewel de Eichrecht-architectuur gegevensuitwisseling via roamingplatforms ondersteunt (bijvoorbeeld: Hubject), met behulp van het Open Charge Point Interface-protocol (OICP), geeft het huidige PTB-onderzoeksproces niet de vereisten met betrekking tot verbinding met externe roaming-systemen.
Post a Comment