Waarom u geen elektrische voertuigen moet opladen bij een stopcontact


Veel nieuwe EV-chauffeurs vinden het verleidelijk om hun voertuig aan te sluiten op het gewone stopcontact om op te laden. Sommige van deze enthousiaste EV-stuurprogramma's kopen ook goedkope wandlaadkabels bij online winkels - om te voorkomen dat ze een (relatief duur) EV-laadstation kopen.


Dit moet volledig worden vermeden. Het opladen van uw elektrische voertuig via een huishoudelijk stopcontact is niet alleen gevaarlijk, langzamer, maar ook niet zuinig - in tegenstelling tot wat een nieuwe EV-bestuurder misschien denkt !. In feite is dit rechtstreeks opladen via een stopcontact in veel delen van de wereld wettelijk verboden.

In dit bericht worden redenen uitgelegd waarom opladen bij huishoudelijke stopcontacten geen goed idee is !.

1. Veiligheid: stopcontacten hebben onvoldoende bescherming

Wandcontactdozen die worden gebruikt in Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Spanje en in veel andere Europese landen gebruiken Type F, ook bekend als ' Schuko' -verkooppunten. Ze zijn geschikt voor 230 V en stromen tot 16 A. Wanneer ze echter continu 230 V x 16 A leveren voor een langere duur, worden ze zo snel warm; kan ongeveer 100 graden Celsius bereiken, in minder dan een half uur.

Wandcontactdozen van verschillende fabrikanten kunnen een verschillende temperatuurbestendigheid hebben; tenzij u een gekwalificeerde elektricien bent, is het niet mogelijk om deze veilige bedrijfstemperatuurbereiken te identificeren.

Wanneer een stopcontact hoog vermogen blijft leveren bij hoge temperaturen, is er kans op een thermische baan, vaak leidend tot 'brandgevaar '. In het ergste geval kunnen het stopcontact en de aangesloten draden volledig branden!


Sommige EV-fabrikanten bieden een oplaadkabel voor de wand samen met de aankoop van de auto. Deze kabels hebben een 'beschermingscircuit' tussen het stopcontact en de auto (technisch worden ze Modus-2-opladen genoemd ). Houd er echter rekening mee dat de handleiding van de fabrikant ze nog steeds 'een noodlaadkabel' noemt en dat deze alleen op die manier moet worden gebruikt.

Zelfs wanneer u deze Mode-2-kabels voor 'noodladen' wilt gebruiken, moet u altijd contact opnemen met een gekwalificeerde elektricien om het stopcontact dat u overweegt te testen en te verifiëren. Het is noodzakelijk dat het gekozen stopcontact wordt aangesloten op een stroomonderbreker (een beveiligingsuitrusting) geïnstalleerd op de bedrading van de elektrische meterkast van het huishouden.

2. Langzamer opladen: stopcontacten kunnen onvoldoende stroom leveren

Hoewel de standaard Schuko-wandcontactdozen tot 16A zijn geclassificeerd, om het veilig te houden, laten veel landen slechts een maximum van 10A toe in stopcontacten voor thuis, wat zich vertaalt in een maximaal (theoretisch) vermogen van slechts 2,3 kW . Dit vermogen is te laag voor de elektrische voertuigen van vandaag.

Bijvoorbeeld : Tesla Model 3 standaardbereik met een 55 kWh-batterijpakket, zou 23 uur en 45 minuten nodig hebben om volledig op te laden via een stopcontact. Nissan Leaf met een batterij van 40 kWh heeft 18 uur en 30 minuten nodig om op het stopcontact aan te sluiten! Oplaadtijd en kosten voor populaire EV's zijn hier te vinden ]. Deze zijn te langzaam en totaal niet praktisch, zelfs voor een dagelijks woon-werkverkeer.

Het is dus belangrijk om een ​​speciaal laadstation voor thuis te krijgen - dat vermogen kan leveren tot 22 KW (wat bijna 10 keer sneller is dan Schuko 2.3 KW). Zelfs als u een huislader met gemiddelde snelheid van 11 KW koopt, kan hetzelfde Tesla Model 3-standaardbereik na 5 uur worden opgeladen - wat perfect zou zijn voor een nachtelijke oplaadbeurt.
tesla-model-3-laden-time-kabels kosten

3. Hoge kosten door hoge energieverliezen

Theoretisch kunnen de huishoudelijke stopcontacten 2,3 KW (230 V x 10 A) leveren, maar in werkelijkheid zullen er enorme vermogensverliezen zijn. De laadkabel tussen het stopcontact en het elektrische voertuig biedt weerstand tegen de laadstroom die erdoorheen stroomt.

De belangrijkste factoren die de kabelverliezen beïnvloeden, zijn: kabeldiameter, lengte, evenals de duur van het laadvermogen en de tijd. Dunner de kabel, er zal een hogere weerstand zijn en hogere energieverliezen als warmte.

Wat je misschien niet weet, is dat de ingebouwde laders van de elektrische auto (intern voor de EV) alleen met een bepaalde laadsnelheid (stroom) met optimale efficiëntie werken. Elke EV-fabrikant definieert deze optimale laadsnelheidsvereisten die geschikt zijn voor hun ingebouwde laders.

Bijvoorbeeld: Daimler smart EQ toont een verschillend energieverbruik bij verschillende laadscenario's. Smart EQ met 22 KW on-board lader geeft een kilometerstand van 14,5 KWh voor 100 km bereik wanneer het wordt opgeladen via een speciaal laadstation ; maar tijdens het opladen via een huishoudelijk stopcontact, heeft hetzelfde voertuig 20,1  KWh nodig voor een bereik van 100 km - voornamelijk vanwege de slechte efficiëntie van de ingebouwde lader bij lage laadstroom.

💡Dit energieverlies van 5,6 KWh (20,1 KWh - 14,5 KWh) per elke 100 km is aanzienlijk en niet bij iedereen bekend. Door dit energieverlies om te zetten in geld, verliest een EV-bestuurder die via een stopcontact laadt 225 € per jaar in vergelijking met het gebruik van een laadstation . (uitgaande van een jaarlijkse reis van 15.000 km; 30 cent / kWh)

Bron: Screenshot van Daimler Smart EQ media ( link )


Opmerking: 5 KWh / 100 km is een behoorlijke daling en Daimler Smart EQ is niet de enige EV die lijdt; (Daimler is zelfs moedig en transparant om het op hun officiële media-uitgave te tonen); andere EV-fabrikanten tonen dit aantal niet, maar bijna allemaal hebben ze hetzelfde probleem tijdens het opladen bij stopcontacten met laag vermogen.

4. Geen mogelijkheid voor load balancing en slim laden

Groei van elektrische voertuigen in fenomenale; over een paar jaar komen er steeds meer EV's in elke straat. Als al die EV's zijn aangesloten om gelijktijdig op een ongecontroleerde manier op te laden, zouden ze de 'piekvraag' op het net vergroten , wat bijdraagt ​​aan overbelasting.

Het wordt dus een noodzaak om het elektriciteitsverbruik van huishoudens in evenwicht te houden, vooral tijdens piekuren. Dankzij slimme oplaadfuncties kunnen de meeste moderne wallbox-laadstations op intelligente wijze de lokale belasting van het huishouden in evenwicht brengen ( Load Balancing ), laatnachtelijk opladen mogelijk tegen goedkope tarieven ( flexibel / getimed / vertraagd opladen ) en ook de belasting optimaliseren op netniveau ( V2G). Sommige van de thuislaadstations kunnen ook uw zonnepanelen en accu's integreren  - naadloos voor een zelfvoorzienend energieverbruik.


Geen van deze slimme functies zijn mogelijk tijdens het opladen via huishoudelijke stopcontacten; zal het gewoon niet mogelijk zijn om het voertuig aan te sluiten tijdens piekuren !.

Samengevat: het gebruik van een huishoudelijk stopcontact voor het opladen van elektrische voertuigen is niet alleen gevaarlijk, extreem langzamer en dom, maar ook niet economisch !. Het is dus altijd beter om te investeren in een laadstation voor thuisladen.

No comments

Powered by Blogger.